zaterdag 9 januari 2010

Netwerken via Twitter. De tools, het vinden van mensen en wat zeg je?

Op 7 januari vond de eerste Twitter workshop plaats bij Cowork Company, onder de paraplu van Networkshop. De boodschap van de workshop was om Twitter in te zetten om te netwerken en dit aan te pakken zoals je dit ook doet met echt netwerken. In deze blogpost kom ik daar nog even op terug. Daarnaast vertel ik in dit bericht wat voor tools je kunt gebruiken, manieren hoe je mensen vindt en wat je dan tegen deze mensen kan zeggen.

Gebruik Twitter als een echt netwerk

In feite kun je alle stappen die je bij Twitter doet vergelijken met de stappen bij echt netwerken. Welk netwerk zoek je uit? Wie zijn je klanten? Wat wil je uitstralen? Hoe wil je overkomen? Wat wil ik wel en niet vertellen? Om online te netwerken is het belangrijk om stil te staan bij die vragen en bij alle andere vragen die je hebt bij 'netwerken' in het echt.

Waarom netweken?
De meeste ondernemers netwerken om zo van onbekende mensen te leren kennen, zodat deze vrienden worden. Vrienden kunnen vervolgens klant worden. Als je dit op papier tekent krijg je de bekende marketing funnel. Vertrouwen is belangrijk voor ondernemers en verkoop, door jezelf te zijn en aan de toegevoegde van de klant te denken stijgt dit vertrouwen. Zet dit daarom ook zo in op Twitter.

Welke tools?

Twitter kun je leuker, begrijpelijker en eenvoudiger maken met de onderstaande tools.
  • Stuur een bericht naar iemand (reply) gebruik dan @[username], dit bericht komt dan bij de persoon. Bijvoorbeeld: ' @basbakker Leuke workshop, maar waarom volg je mij nog niet? '

  • Wil je een prive bericht sturen? Dat kan door D [username] te gebruiken en daarna het bericht.

  • Een RT (Retweet) gebruik je om een interessant bericht van andere twitteraars door te sturen, naar jouw volgers. Het idee is dat jij een bericht interessant vindt voor de wereld / volgers. Vragen om een Retweet vind ik zelf not-done, maar daarover heeft iedereen een eigen mening.

  • #Hashtag. Dit is een trefwoord of afkorting met #-teken ervoor. Je kunt hierdoor berichten groeperen. Door het klikken op de hashtag vind je alle berichten binnen die groep. Werk je bij Cowork Company? Dan kan bijvoorbeeld deze tweet plaatsen; “Ik werk vandaag bij #cwcleiden samen met @photologix en @coworkkaz”.

  • Tweetdeck is een applicatie waarin je kunt twitteren, zonder dat je de website nodig hebt. In Tweetdeck kun je verschillende kolommen aanmaken. Ik heb de kolom 'alle volgers', 'Mentions (replies naar mij)' en een kolom 'Friends'. De laatste kolom zijn mensen die ik in het echt heb ontmoet en zij krijgen mijn meeste aandacht.

  • Http://search.twitter.com maakt het mogelijk om te zoeken binnen Twitter. Probeer maar eens te zoeken op jouw naam of bedrijfsnaam.

  • Http://www.twittergids.nl is een overzicht met twitteraars uit Nederland in verschillende categorieën. Weet jij wie je wilt volgen, dan kun je hier al snel veel juiste mensen vinden.

  • Http://www.tweepsearch.com is een zoekmachine voor mensen op Twitter. Je zult veel resultaten krijgen dus zorg voor een goede zoekterm.

  • Http://www.mobypicture.com is een dienst waarmee jij foto's op Twitter kan zetten. Als je dat wilt kun je foto's mailen naar een e-mailadres en daarna verschijnen ze op Twitter. Zo kun je dus via je mobiel laten zien wat voor interessants je hebt meegemaakt onderweg.

  • Http://www.tinyurl.com is een online dienst die een url verkleint. Zo past die lange url van jou wel binnen de 140 karakters.

Hoe vind je nu die mensen?
Als je Twitter wilt zien als echt netwerken, dan is het belangrijk om interessante mensen te vinden. Voordat je op zoek gaat via de onderstaande manieren is het belangrijk om te bepalen wie je wilt vinden. Zoeken zonder doel zorgt voor geen resultaat. Om die reden moet je ook bij Google een zoekterm invullen.

  • Zoals ik al eerder noemde kun je http://www.twittergids.nl gebruiken om heel snel Nederlandse groepen aan mensen te volgen. Ga naar de website, kiest een voor jou interessante groep mensen en ga ze volgen. Je kunt ook http://www.tweepsearch.com gebruiken.

  • Lists zijn groepen mensen. Het is nog niet eenvoudig om Lists te doorzoeken. Je zult daarom moeten browsen totdat je de juiste groep vindt. Ik denk dat dit het beste te doen is om van list naar list te surfen. En omdat iedereen wel lid is van een bepaalde lijst is dit een oneindige ketting. (De Open Coffee List)

  • Via Linkedin kun je aangeven wat je Twitterprofiel is. Bij Linkedin kun je gericht zoeken op personen, profielen en bedrijven. Die mensen kun je dan direct volgen, als ze tenminste een Twitteraccount hebben.

  • Een manier die ik voorheen heel vaak gebruikte is om bij een profiel van een interessant persoon (voor mij) te kijken en mensen die hij/zij volgt ook te gaan volgen. Via een profiel van een ander kun je op heel veel interessante contacten komen.

Wat zeg je? Wat deel je? Wat laat je zien?
Een vraag waar veel mensen mee zitten als ze Twitter gaan gebruiken: “Maar wat moet ik zeggen dan?”. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat ze niet interessant zijn, maar dat ben je WEL. Iedereen is uniek, heeft zijn eigen talenten en zijn eigen visie, dat maakt jou interessant. Probeer daarom je niet aan te passen zodat je voor iedereen interessant bent, maar zorg dat je jezelf bent en je bent vanzelf interessant.

Dit kun je delen via Twitterberichten

  • Interessant feit wat jij nu of vandaag hebt meegemaakt.

  • Situatie die je tegenkomt die jij 'grappig, anders, nieuw' vindt. Dit kun je versterken door een foto toe te voegen.

  • Stukje kennis delen vanuit je vakgebied of een stukje kennis wat je via iemand hebt geleerd.

  • Heb je een vraag, stel dit gewoon op Twitter en zie wat er gebeurt.

  • Zoek je informatie? Zoek dan via Google, maar gebruik ook de menselijke Twitter. Stel je vraag.

  • Links van een interessant website, interessante workshop of een leuk event.

  • Als je feedback wilt op jouw werk, jouw artikel of anders.

  • Een openbaar compliment geven aan iemand. Een openbare belediging mag ook, maar ik vraag me af of men daar iets van leert.

En natuurlijk gewoon interesse tonen in anderen en de dialoog aangaan. Het gaat nu eenmaal niet om zelfprofilering maar om het ontmoeten van andere mensen. Met oprechte interesse en behulpzaamheid bouw jij in no-time een netwerk op, waar transparantie en vertrouwen belangrijk zijn. En voor je het weet realiseer je niet eens meer dat je dit online en via Twitter hebt opgebouwd. Succes!

5 opmerkingen:

  1. Let op: een direct message begint met alleen een "d", niet "dm" (om genante misverstanden te voorkomen)

    dus: "d @jlapoutre dit gaat verder niemand wat aan"

    Overigens kan je alleen DM's sturen naar mensen die jou ook volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Scherp! Foutje van mij, ik ga het aanpassen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is nu mogelijk om lists te zoeken binnen Nederland. Het is nog een snelle versie.

    Ga naar http://twopcharts.com/twitterlists.php?lang=nl

    En probeer maar eens de zoekterm 'ocleiden' of de term 'marketing'. In de kolom list kun je dan snel naar de gehele list navigeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In plaats van www.tinyurl.com, kun je ook www.bit.ly gebruiken om urls in te korten. Hiermee kun je ook zien hoeveel mensen op de link hebben geklikt.

    BeantwoordenVerwijderen