Eerder dit jaar schreef ik in een bijdrage aan het Heldenzine al over de economische crisis. En de mogelijkheden die de crisis voor aspirant-helden met zich meebrengt. Ik beweerde toen dat de crisis een perfect moment is om na te denken over wat je wilt en om er bewust voor te kiezen om aan je eigen dromen te werken. In deze column ga ik nog wat dieper op datzelfde idee in.
In tijden van crisis moet je opnieuw beginnen met nadenken. Zekerheden die je altijd voor waarheid hebt aangenomen, blijken niet meer te kloppen. Voorbeeld: twee jaar geleden zouden mensen schamper gelachen hebben als je zou vertellen dat je je spaargeld thuis in een oude sok stopte. Klanten van Icesave en de DSB-bank weten inmiddels beter.
De gedachte dat je met een goedbetaalde baan en een vast contract het geluk van je leven zult vinden, is inmiddels ook al een tijdje achterhaald. Grote bedrijven vallen om, of ontslaan mensen bij bosjes. En terwijl het werknemerschap steeds minder zekerheid biedt, wordt het opzetten van een eigen bedrijf steeds makkelijker. Want wat heb je daar inmiddels nog voor nodig? Voor veel ideeën heb je aan een laptop en een internetverbinding genoeg. Een wereld aan informatie en mogelijkheden ligt voor je open en je kunt zo klein beginnen als je zelf wilt!
Zelfs het huren van een kantoor is allang niet meer noodzakelijk. Als beginnende freelancer zit je niet te wachten op een langlopend huurcontract tegen kosten waarvan je nog niet eens weet of je ze wel gaat verdienen. Toch is thuiswerken ook niet altijd ideaal. Afleiding komt uit kleine hoekjes: huisgenoten die niet altijd respecteren dat je tegelijkertijd thuis en aan het werk bent, een vaatwasser die zeurt om uitgeruimd te worden, TV, bed, keuken, telefoon... Wie cafés of restaurants als werkplek gebruikt, merkt dat ook daar de afleiding vaak groot is, al is het zovast een stuk gezelliger dan thuiswerken.
De oplossing voor het werkplekprobleem wint dan ook snel aan populariteit: Op steeds meer plekken in Nederland ontstaan coworklocaties. De gedachte achter deze samenwerklocaties is eenvoudig. Per dagdeel - en dus niet per vijf jaar zoals bij een huurcontract - stellen zij werkplekken ter beschikking. Flexibiliteit ten top: je kunt het gebruik van een samenwerkkantoor namelijk perfect afwisselen met thuiswerken en klantenbezoeken. Op een samenwerklocatie ben je verzekerd van een rustige omgeving met goede faciliteiten.
Veel samenwerklocaties bieden daarbij nog extra voordelen: ze zijn over het algemeen goed bereikbaar en beschikken over representatieve vergader- of ontvangstruimte, zoals die thuis niet altijd voor handen zijn. Wat daarbij te denken van het gebrek aan collega's dat veel startende ondernemers parten speelt? Want juist voor beginnende ondernemers is het prettig is om aanspraak te hebben.
BIj samenwerklocaties kun je gemakkelijk contacten leggen die je verder kunnen helpen in je ondernemerschap. Denk aan webbouwers, grafisch ontwerpers, programmeurs maar ook coaches, organisatoren en financieel onderlegde professionals. Veel locaties stimuleren kennismaking en samenwerking tussen coworkers door uiteenlopende activiteiten voor coworkers te organiseren. Zij weten: enthousiasme vermenigvuldigt zich als je het deelt. En precies daarin schuilt de kracht van Het nieuwe Samenwerken.
Eind oktober heeft Bruno van den Elshout samen met collega Karin Nab in Leiden de Cowork Company geopend. Bij Cowork Company kunnen freelancers per dagdeel werk- of vergaderruimte huren: een mooi alternatief voor thuiswerken en een makkelijke manier om een kostbaar en inflexibel huurcontract te vermijden. Cowork Company ligt op minder dan 100 meter van het Centraal Station en is met auto en openbaar vervoer zeer gemakkelijk bereikbaar. Sinds de lancering organiseert Cowork Company wekelijkse events voor zelfstandige ondernemers: van workshops tot netwerkborrels. Kijk voor meer info op coworkcompany en boek een gratis proefmiddag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten